Шта је транссезонска мода и зашто је то важно?

од стране Карли Раинер

Када последњи сунаци летњег сунца засијају кроз црвенкасто лишће јесени, ушли смо у међусферу транссезонске моде.

Упркос томе у шта су модни часописи можда желели да верујемо деценијама, ниједна жена у историји икада је спаковала своју уредно дефинисану сезонску гардеробу у складиште са променљивим временом. Иако може постојати увек присутан модни календар, сви ми мешамо и спајамо своје омиљене комаде током целе године, а ово је основа транссезонске моде. 

Она одабрана одећа коју извлачимо током целе године и облачимо се по временским приликама - као што је јакна на верном псу - камен су темељ сваког ормара. Лутајући кроз годишња доба и прилагођавајући се променљивом британском времену попут камелеона у одећи. 

Иако би то могао бити релативно нов термин, реч 'трансезонално' једноставно повезује горе наведени концепт поштовања времена у уредан лук. 

Сада смо се школовали у семантици речи, хајде да се саберемо и научимо више о томе зашто је транссезонска мода заиста важна - за наше гардеробе и свет. 

 

1. Уклања токсични притисак брзе моде 

 

Лако је бити спљоштен притиском стално ротирајућег точка модне године. Ауторка Елизабет Клајн, процењује да сада постоје невероватне 52 микросезоне, за разлику од традиционалних четири. 

Ово је почело почетком 2000-их када је Зара прешла на испоруку свежих стилова сваке две недеље, тако да потрошачима никада није понестало нових артикала за куповину. Са експлозијом онлине трговаца брзе моде који свакодневно уносе нове дизајне - постоји огроман притисак и на жене које покушавају да одрже корак са овом модном траком за трчање и животном средином. 

Усвајање трансезоналног етоса са фокусом на дуготрајну, разноврсну одећу у потпуности заобилази овај отровни вртлог. Награде? Мање менталног и еколошког оптерећења. Сигурно победа за све?2. Ионако се праве жене облаче

>Наша кошуља Аурелие је свестран комад који може да вас носи током целе године

 

Будимо реални, ношење комада током свих годишњих доба је ионако начин на који се већина нас облачи.

Упркос конструисаном језику моде који покушава да нас убеди у супротно, већина женских ормана садржи исте ствари током целе године. Наравно, неки би могли више да се користе током лета, али вешто и креативно наношење слојева значи да чак и омиљени топ може имати луксуз повременог зимског изласка.

 

Према речима Лизе Аикен, Нет-а-портер модни директор:

 

„Сезоне постају све мање релевантне јер купци више не размишљају у овим терминима. Оно што муштерије траже је мода која такође има дуговечност, она жели да може да изабере кључне комаде које може да стилизује за сада и за касније. Ми посветите много пажње како бисмо осигурали да наша куповина уравнотежи континуитет и моду тако да постоји новост као и трајност, посебно пошто смо глобални трговац на мало."

 

3. промовише креативно облачење 

 

Наша Тилли мајица подстиче иновативно слојевитост својим препознатљивим, али носивим везом

Када је реч о заиста иновативном облачењу, мање је заиста више. Неки од најелегантнијих људи које сам имао задовољство да упознам имају минималну гардеробу, али комбинују комаде са креативним сјајем. 

Лако је мислити о капсуларним ормарима као о рестриктивним и строгим, али прихватање трансезоналног етоса заправо може подстаћи необичан и узбудљив изглед неговањем менталитета мешања и подударања, 

Само испробавање ствари је много лакше када нисте преоптерећени бројем комада које поседујете и изненађујуће је шта можете да постигнете помоћу неких вештих слојева и смелих додатака. 

Цоцо Цхан, шеф женске одеће у Стилебопу подстиче овај креативни њух објашњавајући да њена визија транссезонског облачења:

 

„Размишљајте класично, али са субверзивним обртом како бисте ствари одржали занимљивим. Потражите интригантне игре на пропорцијама, резу или изненађујућим детаљима који додају довољно интриге ономе што би иначе било 'основно'. Крећући се напред, то заиста дочарава ново расположење луксуза: доноси додир необичног у свакодневицу—било да је то балон рукав, асиметричан поруб, преувеличан волумен."

 

4. Финансијски је паметнији 

 

Улагање у квалитетне комаде би се у то време могло чинити помало финансијски попустљивим, али дугорочно кошта много мање. 

Ако имамо луксуз да можемо да приуштимо врхунске комаде, то је јефтиније јер им тканина и конструкција одевних предмета дају много дужи живот од њихових буџетских еквивалената. 

Висококвалитетне комаде је често лакше неговати јер су направљени од природних тканина и могу се беспрекорно поправити ако се поцепају — нешто што често није могуће са слабијим, вештачким тканинама. 

Ако сте ограничени буџетом, куповина старих или половних материјала је одличан начин да искористите предности висококвалитетних тканина. Предмет који је већ деценијама трајао са бившим власником, и даље ће имати доста живота у себи и додатно је одржив да спречи да омиљена одећа заврши на депонији. 

 

5. Практично је дизајниран за британско време

Кошуља Албани је креирана имајући на уму слојевитост.

То је помало уметност која имитира животну ситуацију када помислимо на британску климу и наш јединствени стил! 

Британско време је несумњиво обликовало како се облачимо као нација. Очекивање неочекиваног и облачење са каквим се можете суочити сваке сезоне у једном дану је суштина транссезонског стајлинга. 

Укратко, вероватно то већ радите!

 

6. То је етичније за раднике у одећи 

 

Када се мода чини јефтином, неко је плаћа. Нажалост, то су обично радници у одећи у земљама у којима постоје мање строги закони о раду. 

Добродошао нежељени ефекат прихватања трансезоналног етоса добре куповине и избора разноврсне одеће често штити раднике у одећи, 

Овде у компанији Схирт Цомпани, поносни смо што користимо европске фабрике које поштено плаћају раднике у одећи и обезбеђују безбедно радно окружење. Посећујемо наше фабрике да бисмо се уверили да су на нивоу стандарда и имамо привилегију да то радимо док стварамо транссезонске колекције које продајемо током целе године, уместо да јуримо за модним трендовима. 

 

7. То је еколошки прихватљивије

 

Индустрија одеће има много тога да одговори када су у питању еколошки трошкови. Било да се ради о невероватних 11 милиона тона отпада од одеће који се годишње одлаже само у САД, штетним хемикалијама које се користе у производњи или ваздушним миљама производње одевних предмета у далеким земљама. 

Прихватање трансезоналног етоса ће вероватно бити љубазније према животној средини јер је спора мода одрживија. Без притиска стварања бескрајних колекција, дизајнери се уместо тога могу фокусирати на креирање дуготрајних, добро направљених комада који издржавају тест времена. 

Већа је вероватноћа да ће ови комади бити направљени од еколошки прихватљивијих тканина, као што је органски памук, јер имају на уму дуговечност када су дизајнирани и креирани.


Претражите блог

Популарне објаве

Учините британску зиму подношљивијом прихватањем сезонског живота
Учините британску зиму подношљивијом прихватањем сезонског живота
Точак годишњих доба који се стално окреће дубоко нас повезује са природом и утка наше проживљено искуство у бесконачну таписерију времена, али и зима је срање. ...
Пребаците се на резолуције, 2022. је све о постављању намера и ево зашто!
Пребаците се на резолуције, 2022. је све о постављању намера и ево зашто!
Има нечег чврстог у вези са резолуцијом речи на шта никада нисам ишао (читај; компулзивно се побунио), али постоји други начин да се постави...
Нико не воли модне хвалисавце, посебно Британци
Нико не воли модне хвалисавце, посебно Британци
Светлуцава фатаморгана контраста и контрадикторности која чини британски стил је клизава риба за схватити, али сумња и исмевање свега што је претерано хвалисаво...
Шта је транссезонска мода и зашто је то важно?
Шта је транссезонска мода и зашто је то важно?
Када последњи сунаци летњег сунца засијају кроз црвенкасто лишће јесени, ушли смо у међусферу транссезонске моде. Упркос каквој моди...