Вруће ружичаста за хладну зиму: симболизам иза свечане фуксије 2022. 

од стране Беттина Даргие

Фуксија је овог пролећа изашла на сцену као посебно бомбастичан цвет, и изгледа да је овде да остане. Ова шумећа, хиперженствена нијанса је у контрасту са сивим небом и све сивијим насловима вести на начин који има смисла за зиму 2022. 

Све боје имају вибрацију, а симболика и личност жарко ружичасте су сила на коју се треба рачунати. Замислите Барбие Маргот Роббие како клиже у афлуоресцентна фотографија Давида ЛаЦхапеллеа и имаш идеју. Нијансе фуксије доносе експлозију допамина за добар осећај који је тренутно само тоник.

Традиционално повезана са верзијом женствености „шећера, зачина и свега лепог” без које би многе жене могле, ружичаста је турбопуњена и претворена у нешто моћно и разиграно у својој инкарнацији фуксије. 


Као недавно пошто су жене из 2014. на модним страницама саветоване да ружичаста означава „слабост и недостатак интелектуалне строгости“ што „није препоручљиво фили жене да га носе на послу у корпоративном свету или у граду, јер је мање вероватно да ће их схватити озбиљно.” Речи које су старе као млеко и делују шокантно ирелевантне. 


Оплемењивање ружичасте боје се кроз јавну свест убрзано развија током протекле деценије и сада је много вероватније да ће жарко ружичаста бити повезана са смелошћу и упорношћу. 

 

Кредит за слику: Тон Схирт Цомпани

Историјски гледано, ружичаста је концептуализована као друга нијанса црвене која Карен Халер — стручњак за боје и брендирање — описано у чланку Гардијана као „боја мушкости – представљала је издржљивост и моћ“.


Ову моћ је било лако уочити у кројеној врућој ружичастој колекција Валентино Пинк ПП коју је описао дизајнер Пиерпаоло Пицциоли као слављење могућности које се може изразити пред привидним ограничењем једне нијансе. 

 

 

Иако је тренутно и несумњиво тренутно у тренду, жарко ружичаста није бљесак у тигању чија ће релевантност у вашој гардероби испрати. У ствари, тренутни културни тренутак ружичасте фуксије повлачи лаку паралелу са шокантним ружичастим наслеђем авангардне модне креаторке Елсе Сцхиапарелли које је почело касних 30-их. Живо осветљава често суморни свет ратне штедње, Сцхиапереллијева ружичаста визија понудила је дизајнеру начин да се искључи из глобалног сукоба и пронађе инспирацијуација. 

 

Овај жестоки шокантни ружичасти тренутак достигао је свој врхунац када је Сцхиапарелли потписан као костимограф за 1952. Моулин Роуге и донео нам је легендарну хаљину Јане Аврил Зса Зса Габор. Можда није случајно што фуксија има тренутак и нуди нам бекство у пост-ковид свету неизвесности и затегнутих конце. Напољу је тешко, али по речима Карен Хеллер, „врућа ружичаста је жестока и одрасла. У том тонском избору људи говоре: 'Нећемо бити виђени као слаби' и 'Не зезај се са мном'.”


ПРЕТРАЖИТЕ БЛОГ

Популарне објаве

Учините британску зиму подношљивијом прихватањем сезонског живота
Учините британску зиму подношљивијом прихватањем сезонског живота
Точак годишњих доба који се стално окреће дубоко нас повезује са природом и утка наше проживљено искуство у бесконачну таписерију времена, али и зима је срање. ...
Пребаците се на резолуције, 2022. је све о постављању намера и ево зашто!
Пребаците се на резолуције, 2022. је све о постављању намера и ево зашто!
Има нечег чврстог у вези са резолуцијом речи на шта никада нисам ишао (читај; компулзивно се побунио), али постоји други начин да се постави...
Нико не воли модне хвалисавце, посебно Британци
Нико не воли модне хвалисавце, посебно Британци
Светлуцава фатаморгана контраста и контрадикција које чине британски стил је клизава риба за схватити, али сумња и исмевање свега што је претерано хвалисаво...
Шта је транссезонска мода и зашто је то важно?
Шта је транссезонска мода и зашто је то важно?
Када последњи сунаци летњег сунца засијају кроз црвенкасто лишће јесени, ушли смо у међусферу транссезонске моде. Упркос каквој моди...